Igra života

Djevojko, život je igra, igraj se!

Ajme koliko sam puta čula tu rečenicu. No, jesam li je razumjela i živjela? Sada da no prije, definitivno ne. Trebalo mi je dugo da je shvatim jer jednostavno nije dopirala do mene.

Baš mi je stvarala neku nervozu zvanu neshvaćanje. Nikako nije dolazila do one dubine unutar mene koja bi ju razumjela. Uvijek su se u mom umu stvarala pitanja poput: “Kako da se igram, kada je svaki dan izazov koji moram shvatiti i proći? Kada me neki od njih ponekad sruši, da ne znam kako se ponovno dignuti. Otkud početi kako bi se otrgnula mreži u koju me uhvatio?”

Ta pitanja su me sprječavala vidjeti širu sliku cijele priče koja je ispred mene, vidim dubinu rečenice koja otvara novi pogled na život. Gledam, a ne vidim. A kako da i vidim dubinu kad se koprcam u toj mreži pokušavajući pronaći izlaz iz nje. Trgam one niti, pokušavajući udahnuti, no teško mi je. Pa kad ti spomenu igraj se, kao da ti je netko opalio ogroman šamar i mislim si, što sam toliko nesposobna kad ne mogu shvatiti cijelu poantu priče. Onda sam previše ponosna da priznam kako ne shvaćam, a naravno da to ne želim pokazati drugima. Još mi samo nedostaje da svi to znaju, jer kako će me onda gledati. Ponekad sam htjela ostati u toj mreži da me nitko ništa ne pita. Odustala bi i prestala se truditi pronaći rješenje. Čemu sve to? Riješiš jedno, dolazi drugo. Konstantno se vrtiš u krug i jednostavno, tada u mojoj glavi to nije imalo previše smisla.

Photo by Jill Wellington from Pexels

Onda pogledam djecu kako se igraju u dvorištu i mislim si kako im je lijepo,ništa ih ne brine, samo se igraju. I ja sam to prošla. Divna vremena kada sam jedva čekala izaći van s prijateljima i igrati se. Uživala sam u dječjoj radoznalosti i otkrivanju novih stvari. Nema brige, nema izazova, samo opušteno kako bi se reklo. Jedino što trebaš otići u školu, odraditi zadaću i vraćaš se igri. Ako i ima nešto za riješiti, tu su bili roditelji ili netko stariji koji bi se pozabavio time. Divota.

U tom trenutku, samo sekunda je bila dovoljna da nova misao prođe mojim umom. Zastala sam i zbunjeno gledala u jednu točku. Tada mi je kliknulo. Otvorila se nova, veća slika koju sam dugo čekala. Spoznaja koja je otrgnula one niti i dala mi ponovno da dišem. Pa život je naša škola, izazovi su naše lekcije, jedino što trebam je riješiti ih i slobodna sam. Spremna sam za dalje. Spremna sam za svoju igru koju god poželim, sa stvarima koje me vesele. Kakvo je to otkriće. Stvarno je sve igra. Koliko ti fokus na izazov, zamagljuje pogled na rješenje. Iz kojeg razloga ne bi izazov shvatila kao neku školsku lekciju, gdje je domaća zadaća ustvari otkrivanje na koje načine ga možeš riješiti. Ako zapneš, uvijek možeš tražiti pomoć.Već sam spomenula prije da smo tražili kao djeca pomoć kad nam je trebala. Zašto bi sad to bio problem? Još uvijek se nismo svi rodili kao sveznalice, pa da sve moramo znati. Svatko ima svoje područje koje mu bolje ide od drugog, iz tog razloga tražim stručnjaka koji će mi pomoći u onome gdje meni ne ide. Odlično. Poslije te spoznaje veselila sam se igri koja me čeka. Život je postao zabavan. Izazove sam rješavala s osmjehom na licu. No, budimo realni nije svaki bio baš tako lagan, no ideš dalje pa gdje te putevi odvedu. To je bila spoznaja koja me dovela da ipak s lakoćom idem kroz život. Vjerojatno se i ono dijete probudilo u meni i dalo mi dodatnu kreativnost da bude još zanimljivije istraživati nove prilike, mogućnosti i potencijale koje nam život nudi. Svakim izazovom rasla sam kao osoba, bila sam jedna nova JA, bolja, zrelija i moram priznati sretnija. Kada bi pogledala unazad vidjela sam sve ono što sam prošla, mnogo izazova koje sam riješila te me to dovelo da budem ponosna na svoje uspjehe. Svaka osoba bi trebala biti. Svi smo predivni na svoj način, sa svim svojim potencijalima unutar sebe. Samo treba ta jedna misao koja će proći kroz nas i dati nam prejaku spoznaju koja otvara najbitnija vrata našeg života, vrata zvana Igra života.

Grlim te živote i hajdemo zajedno da zaigramo tu Igru života.

Pročitaj još:
Razlika između emocija i osjećaja – zašto osjećamo to što osjećamo?
Pronađi mir unutar sebe

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.