I mentalno zdravlje bilda imunitet

Drage moje žene, kako ste? Kako se inspirirate ovih dana? Volite li jesen i kišu?
Ja sam nekako uvijek bila ljetno dijete, no zadnjih godina vrućina i sparina mi idu grozno na živce. Počela sam se veseliti jeseni i kišnim danima. Osim toga, budući da sam debelo zagrizla u treće tromjesečje trudnoće, mislim da je počela faza gniježđena (jel se tak piše?) A i jesen mi nekako, više od nove godine, simbolizira neki prazan list u životu, novi početak…

Puno nas zatrpavaju lošim vijestima i nekim ružnim mislima koje se često uvuku u nas i kad to ne želimo. Širi se zaraza, ne samo virusom, nego i zaraza strahom i negativnošću koja nas nekako tjera na to da se stisnemo. Ako si kao ja, pa ne pratiš vijesti i živiš u svom balonu, onda te tada možda stišće manje, ali već je jedan klik na neku društvenu mrežu dovoljan da se informiraš i previše. Zdravlje nije samo zaštita od virusa, zdravlje je zaštita od ružnih senzacionalističkih vijesti i zaštita duha od zagađenosti moranjima, strahovima i smećem koje nije naše.

Prošli tjedan obilježen je Dan mentalnog zdravlja, no i to mentalno zdravlje se može promatrati iz više kuteva. Ja bih rekla da je mentalno zdravlje kad slobodno teče energija kroz tebe, da možeš osjetiti svu lepezu emocija i daih možeš propustiti kroz sebe sa što manje potiskivanja i što manje moranja. Morati se osjećati ovako ili onako, zato što to od tebe traži okolina, kreira lažan osmijeh, lažno raspoloženje i na kraju – lažan život. Ne, ne kažem da se trebaš prepustiti salvi negativnih misli, ali i njih trebaš propustiti. Ako je takav dan da si „u crnom“, pa budi u crnom. 

Što sve godi mentalnom zdravlju? Fizička aktivnost, meditacija, briga o ljepoti / tijelu, zdrava prehrana, druženje i pospremanje (uma i okruženja). Evo mojih par savjeta, linkova i preporuka, nadam se da će ti se svidjeti i da ćeš uživati!

  1. Meditacija. Meditacija se često komplicira pretjerano i u nju se uvukao naš zapadnjački perfekcionizam. Meditirati se može na bezbroj načina, a zapravo je poanta ne da se totalno rješimo negativnih misli, nego da ih propuštamo kao i emocije, da se naučimo ne loviti za svaku od njih. Moja preporuka za meditacije jest Michael Sealey na youtubeu https://www.youtube.com/user/MichaelSealey ili aplikacija headspace https://www.headspace.com/headspace-meditation-app na mobu. (aplikacija headspace se plaća, ali meni je dovoljna i besplatna verzija, totalno je prilagođena svima, pa čak i onima koji misle da ne znaju meditirati)
  2. Pospremi, očisti, pokloni, prodaj ili baci. Iako dosta često raščišćavam ormare i sve što imam, ipak mi se nakupi stvarčica, sitnica i gluposti koje na kraju nemaju svoju svrhu i samo skupljaju prašinu. Neću ti tu linkati sve profile i blogove koji se bave minimalističkim načinom života i kupovanja, jer nije potrebno. Mislim da i sama znaš što zapravo ne koristiš i što ti doma skuplja prašinu i premještaš iz jednog u drugi ormar, iz jedne u drugu sobu. Ako imaš stvari koje su vrijedne, možeš se javiti nekoj Udruzi tipa FB Humanitarci pa pokloniti nešto ili slijediti primjer jedne moje klijentice koja je svu svoju odjeću, nosivu a staru, odnijela na Hrelić i prodala! Super džeparac. 
  3. Briga o ljepoti / tijelu je puno više od brige o boji ruža koju ćeš nanijeti. To je jedan ili više trenutaka u danu koje posvetiš sebi i prilagodiš svom rasporedu. Ja nisam neka od šminkanja i puno njege, ali ponosno koristim prirodnu kozmetiku Anamarije Pažin Morović koja ima i svoj video kanal https://www.youtube.com/channel/UCJYQbgUHqTF7rO6b1awGmYw/featured , a njene maske često možeš napraviti od sastojaka koje imaš u kuhinji uz dodatak pokojeg eteričnog ulja. Kupka, maska i piling ili samo nanošenje prirodne mirisne kozmetike čine tonu za bolji osjećaj. 
  4. Od sadržaja koji preporučam pratiti, svakako je tu moj blog (naravno) www.ivkaarmandatodorovic.com, objave o horoskopu Julijanine https://www.facebook.com/julijanaoremovic i Sanju iz Sretnog Dana čije su radionice dostupne online https://sretan-dan.hr/ 
  5. Praćenje ciklusa, bilo menstrualnog bilo mjesečevog, totalno je, meni nov, super način da stupimo u kontakt sa sobom i svojim unutarnjim svijetom. Mladi mjesec nam omogućuje fokus na naše želje i ciljeve, a pun mjesec otpuštanje i opraštanje, dok je sve između fokus na zahvalnost na svemu što jesmo i imamo. I da, pruža super opravdanje za povremena ludila u koja sve upadamo. Ako ne znaš kako bi započela, dobro mjesto je naša Radionica meditacije i rituala koja će se dogoditi 31.10. u studiu Angels Body &Emotions.
  6. Fizički aspekt. Zadnji, ali ne i najmanje važan. To može biti hodanje, trčanje, teretana, yoga ili, meni najdraži – ples. Tu odmah uključiš i aspekt druženja i inspirativnih razgovora i tvoj će život biti ispunjeniji pozitivom a prazniji od misli. Već znaš da s nama možeš vježbati online, a danas ti preporučam nježni večernji trening s meditacijom.
    (https://www.youtube.com/watch?v=BtrUgMNsHo4&t=1s)

Pridruži nam se u studiu na radioniocama koje smo kreirale u listopadu i studenom i svakako se javi ako dođeš! Plešemo na obruču, na podu i stolici i meditiramo s punim mjesecom! Čuvamo zdravlje i bildamo imunitet na naš, ženski način!https://angels.com.hr/raspored-radionica/

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.