I ching ili knjiga promjene

Knjiga promjene ili na kineskom I ching najstarije je djelo u kineskoj književnosti. Može se susresti i pod imenom Kineska knjiga mudrosti što svakako i je.

Knjiga je, prema wikipediji, djelo više autora od kojih je najpoznatiji Konfucije a nastala je 1000. godina prije nove ere.

Nije čudno da je baš u ovom periodu velikih promjena koje su nas dočekale u 2020. a nastavljaju se i danas Mozaik knjiga izdala I ching ili knjigu promjena koja je zapravo vodič kroz svakodnevni život koji daje zravne savjete što napraviti, na što obratiti pažnju a zapravo duboko sagledavajući sebe.

Foto: Mozaik knjiga

I ching je igra s 3 kineska novčića koja se bacaju šest puta i pri tome tvore heksagram koji se kasnije tumači na načine opisane u knjizi. Kroz igru novčića knjiga ukazuje na promjene koje možemo napraviti unutar sebe i biti mudriji, razumniji, suosjećajniji kako prema sebi tako i prema drugima.

Kako se u knjizi navodi, mnogi učenici I chinga ujutro računaju heksagram i vode se njime kroz dan, tako sam i ja pokušala ovu jednostavnu praksu.

Bacanje novčića je vrlo zabavno, u originalu se bacaju kineski novčići, ali ja sam koristila naše kovanice, bitno je samo da se vidi je li glava ili pismo. Sve kombinacije heksagrama (novčići se bacaju šest puta) koje možemo dobiti zorno su prikazane u tablici i jasno je objašnjeno što točno s njima.

Foto: Danijela Medaković

Prvi puta kada sam bacala svoje novčiće, dobila sam kombinaciju koja je navedena kao primjer u knjizi, zanimljivo, zar ne?

Moja kombinacija Ting- Kotao ukazala mi je kako je bitno i mudro smiriti ego i aktivirati mudraca unutar sebe kako bi utjecala na druge i ispunila svoju svrhu. Trenuno kroz program Pozitivne inteligencije u koji sam uključena, baš radim na aktivaciji mudraca unutar sebe i obradovala me ta podudarnost.

Je li I ching knjiga proricanja ili osobnog razvoja i ukazivanja na sve ono što postoji u našim životima dok mi trčimo za drugim obavezama zanemarujući najvažniju komponemntu, a to je naš unutarnji svijet ostaviti ću da zaključite i isprobate sami.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.