Hodanje kao lijek – pola sata dnevno za veliki osmijeh na licu

Hodanje nekako uvijek završi na kraju liste stvari koje nam pomažu da se osjećamo i izgledamo bolje – zašto je to tako?

Iskreno ne znam. I sama sam tek nedavno otkrila benefite hodanja pa mi je jako drago da svoje mišljenje mogu podijeliti s drugima. Kad sam dobila posao babysitterice jedan od zadataka bio je i svakodnevna šetnja od sat vremena. Iako redovito vježbam svaki dan, lagana šetnja gradom bila je idealan dodatak mom zdravom stilu života. No, otkrila sam neke stvari kod redovitih šetnji: to je postalo vrijeme kad mogu posložiti misli, promatrati svijet oko sebe, dokoličariti ili jednostavno uživati u svježem zraku. Dječja energija bila je samo dodatni plus koji je šetnje učinio još boljima.

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost koja utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje, a njezini su benefiti često podcijenjeni. Informacija koja je i mene ostavila bez teksta jest činjenica da u hodanju sudjeluje više od 200 kostiju te svih 600 mišića koje čine naš mišićni sustav. WOW.

Možda sam te malo zaintrigirala, ali što sad?

NEKA TO POSTANE VRIJEME ZA TEBE Moja prijateljica Petra već neko vrijeme ima praksu dizanja prije svih ujutro kako bi otišla prošetati na dvadeset minuta. Kaže da nakon toga ima više energije za dijete, a i to je postalo „vrijeme za nju“ kad može isplanirati dan ili razmisliti o nekim stvarima koje je muče – rješenje se nekad pojavi tijekom šetnje, samo od sebe.

ISKORISTI PAUZU NA POSLU Nekad davno radila sam u velikoj firmi i bilo mi je grozno što moram sjediti u uredu 8 sati. Tada je sa mnom radila jedna cura koja bi svaku pauzu za ručak otišla u šetnju. Sad znam zašto je to radila.

NE TREBA TI NIŠTA Za razliku od teretane ili kućnih treninga, ne treba ti niti članarina niti rekviziti. Imaš svoje noge i samo se pokreneš. Plus, ova pandemija idealna je za hodanje budući da teretane ne rade.

Photo by Dimitry Schemelev from Unsplash

Hodanje ima puno benefita:

  • smanjuje rizik od bolesti srca i infarkta
  • poboljšava kvalitetu sna
  • smanjuje rizik od visokog tlaka i dijabetesa
  • štiti od depresije
  • smanjuje opasnost od prijeloma u starijoj dobi
  • pomaže u borbi protiv stresa
  • smanjuje rizik od raka dojke i crijeva
  • poboljšava raspoloženje
  • potiče mršavljenje
  • pozitivno utječe na zglobove i smanjuje bol uzrokovanu artritisom

No, nisu sva hodanja ista. Razlikujemo ŠETNJU i REKREACIJSKO HODANJE.

Od hodanja za rekreaciju vrlo se razlikuju šetnja, hodanje po gradu ili trgovačkom centru. Za rekreacijsko hodanje (ono od kojeg potencijalno možete i gubiti kile ako vam je to cilj) moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: hodanje mora biti dovoljno brzo, kao da nam se žuri (time se ubrzava broj otkucaja srca te povećava broj udisaja) i ono mora trajati dovoljno dugo (najmanje 30 minuta kretanja na dan).

Kako pravilno hodati?

Ako si se odlučila na ovu avanturu i hodanje će ti biti više od šetnje, onda su ovo upute koje ti mogu pomoći.  Kad hodaš leđa drži uspravno, glavu visoko, ramena moraju biti opuštena, stražnjica prema unutra, a stopala paralelna jedno s drugim. Drži ruke lagano savinute u laktovima i pomiči ih u ritmu sa suprotnom nogom. Neka i disanje bude usklađeno s hodanjem: ovisno o brzini hoda, prilagodi i brzinu disanja. Hodaj tako da najprije spuštaš petu na tlo, a tek potom ostatak stopala. Pazi da ne radiš uobičajene pogreške u hodanju: gledanje u tlo, opuštanje trbušnih mišića, neprilagođena dužina koraka, nagle izmjene ritma hodanja te hodanje bez podizanja stopala od poda. Dok hodaš gledaj 3-4 metra ispred sebe, na taj ćeš način osigurati da su ti leđa i vrat izravnati. Tijekom hoda zategni trbušne mišiće – time daješ potporu kralježnici i poboljšavaš držanje. Pazi da obučeš komotnu odjeću i udobne tenisice (obavezno imaj čarape). Tijekom hodanja nemoj pušiti. Uvijek imaj uza se bočicu svježe vode koju ćeš piti u više manjih navrata.

I kako krenuti?

Možeš u početku prošetati po kvartu. Zatim možeš početi otkrivati šume i parkove u blizini. Na kraju se možda odlučiš učlaniti u neko planinarsko društvo. Opcija je puno, a najvažnije je samo krenuti.

Izvor: Plivazdravlje.hr

Pročitaj još:

I mentalno zdravlje bilda imunitet

Kako mi je vježbanje spasilo mentalno zdravlje

Jogom protiv raka – online humanitarni događaj

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.