Ego je i koristan alat, a ne samo prijetnja

U većini duhovnih krugova ego je na poprilično lošem glasu. Razlog tome je što je ego, u određenoj mjeri, princip u našoj psihi koji nas razdvaja jedne od drugih, dok je duh princip koji nam pokazuje da takvo odvajanje ne postoji. Ponekad je ego prikazan kao gotovo demonska figura koja nas sprječava da shvatimo svoju pravu prirodu. Ali u osnovi, ego je jednostavno alat koji nam pomaže organizirati različite aspekte naše osobnosti kako bismo mogli funkcionirati u svijetu. U tom smislu, ego je jednostavno način da razumijemo i pobrinemo se za sebe .

Možda je problem u tome što ego ponekad izmakne kontroli. To se događa kada ‘uzvišeno ja’ izgubi kontrolu nad psihom. Psiha tada potpada pod vodstvo ega, entiteta koji nikada nije trebao voditi.

Kada ovaj odnos funkcionira, ego je koristan posrednik koji predstavlja cjelokupno ja, ali ne i jedino od nas što postoji. Poput glumca, ego igra uloge koje svijet od nas traži da bismo bili dio zbivanja.

Sve dok smo u kontaktu sa svojim višim jastvom, naš ego nije prijetnja. Oni su jednostavno korisni alati u službi duha. Kontroliramo svoj ego kad neprestano njegujemo svijest o tome tko smo zapravo. Tada su naši egoi slobodni služiti, a da bezuspješno pokušavaju vladati. Zdravo je imati ego, ali kao i sve stvari u životu, ego najbolje funkcionira kada je u ravnoteži i harmoniji sa cijelim vašim ja.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.