DOKOLIČARENJE JE POTREBNO – imaš li uopće vremena za dosadu?

Mislim da mi je zadnji puta bilo (baš onako za pravo) dosadno kad sam bila mala. I baš smo u tim trenucima brat i ja postali najkreativniji. Znam da smo izmišljali igre, upotrebljavali neupotrebljive stvari za izradu ludih izuma, radili predstave s tisuću likova i slagali kuće od kartona – našoj mašti nije bilo kraja.

A onda smo narasli i nije nam smjelo biti dosadno. Iako imamo stvarno cool starce, tata je uglavnom bio taj od kojeg smo čuli: „Dosadno ti je? Evo naći ću ti ja kaj da radiš.“. Najčešće bi završilo tako da nas je poslao van da pometemo lišće. A tada smo imali kuću usred šume – lišća je, hvala Bogu, uvijek bilo.

Pa smo i jedan i drugi naučili skrivati da nam je dosadno. Što se pretvorilo u to da sam zaboravila kako je to. Što je najgore – izgubila sam dar da mi najkreativnije ideje padnu na pamet kad mi je dosadno.

A postoji i znanstveni dokaz DA JE DOSADA / DOKOLICA DOBRA I KORISNA.

Prema rječniku hrvatskoga jezika V.Anić  definicija dokolice jest slobodno vrijeme, a besposličarenje se definira kao neosmišljeno slobodno vrijeme. Autorica Rajka Polić napisala je tekst pod nazivom “Odgoj i dokolica” u kojem kaže kako su dokolica i besposličarenje „vrsta slobodnog vremena, ali dok je besposlica vrijeme u kojem je čovjek slobodan od posla ili rada kao prisilne djelatnosti, dokolica je naprotiv vrijeme u kojem je čovjek slobodan za neposredno djelatno ostvarenje, za igru, za stvaralaštvo. Pa ako je slobodno vrijeme zapravo vrijeme slobode, a najbolji su izraz slobode upravo igra i stvaralaštvo, onda je biti slobodnog vremena dosegnuta tek u dokolici i tek je dokolica pravo slobodno vrijeme, dok je to besposlica tek uvjetno.

Danas si ne smiješ dozvoliti da ti bude dosadno jer kakvu bi to sliku tvorilo o tebi. Uspješnim ljudima nikada nije dosadno, oni stalno rade nešto korisno i stalno su na nekim eventima. I zarađuju PUNO. Jer uspjeh se kod nas mjeri NOVCEM. Ne daj bože srećom ili mirom.

Photo by Magnetme from Pexels

Danas nemaš vremena da ti bude dosadno jer moraš raditi kako bi zaradio. Autorica zapravo krivi kapitalizam i pohlepu za novcem. I ističe još jedan problem o kojem možeš razmisliti: zaradiš novac i od firme dobiješ dva tjedna godišnjeg. I onda odeš na more/skijanje (slobodno vrijeme) koje platiš i odmaraš se od posla i pripremaš se psihički za povratak na posao. No, to „slobodno vrijeme“ nije dokolica u kojoj ti možeš biti opušten i kreativan. Na prisilnom si odmoru koji je odredio netko drugi i dao ti je novac da si to možeš kupiti.

Kako kaže autorica: „Žrtvujući dokolicu, da bi zarađenim novcem mogli kupiti besposlicu u kojoj će morati teško zarađeni novac trošiti na stvari koje im u biti ne trebaju.“

Jer dosada je zapravo skup sport i nitko ti ne garantira da ćeš smisliti neku ideju zbog koje ćeš na kraju ludo zarađivati.

Dokolica je zapravo vrijeme kad si na miru, kad razmišljaš o pročitanom, kad meditiraš, kad ne radiš ništa. I pod dokolicu se ne računa kad si dva sata na Instagramu ili Fejsu. Ne bi ulazila u to da li je kapitalizam kriv što toga nemaš u životu ili si sama kriva za to. Ja sam samo napisala par rečenica o kojima, ako želiš, možeš razmisliti.

Vjerujem da svi imamo u životu onu jednu osobu koja je dala otkaz i sad radi posao iz snova. E upravo je ta osoba ostala bez posla i imala u životu 8 sati u danu viška za dokolicu. Vjerujem da je većina njih ležala na kauču i gledala u strop. I onda im je sinulo nešto ludo. I možda se upravo time bave.

Ako ste vi osoba koja leži trenutno na kauču – probaj opustiti misli. Ne forsiraj se. Grci su puštali svoje učenike da po cijele dane razmišljaju i mozgaju o svemu i svačemu. Danas stare Grke smatramo velikim učiteljima. Slučajnost? Mislim da ne.

A možda ste osoba koja je uhvaćena u mrežu kapitalizma i ne vidi zašto bi netko uopće pomislio da je dosada dobra. Što je isto okej, ako si sretna. A ako nisi, uzmi si vremena i razmisli dva puta o pročitanom.

I naravno da sad neka mama dvoje djece može pitati KAKO DA SI JA UZMEM VRIJEME ZA SEBE? Legitimno.

Ja nemam djecu pa ne znam. Ali znam kako su to uspjele moje frendice koje IMAJU DJECU: jednostavno su si uzele vrijeme. Rekle su mužu da je subota popodne (dva sata) vrijeme kad mama ide na kavu. Moja Petra se digne sat vremena prije svih i ne radi ništa. Ili se prošeta i razmišlja. Ako stvarno želiš pronaći vrijeme za sebe, vjerujem da ćeš pronaći i način.

Izvor: hjp.znanje.hr, core.ac.uk

Pročitaj još:

Kako pristojno reći odj**i i osjećati se dobro?

Želiš pokrenuti vlastiti posao? Ovo je grupa koja ti može pomoći

3 knjige koje će te odmah potaknuti na promjenu

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.