Djeca su samo gosti

KAKO VAM SE OVO ČINI? IMALI SMISLA?

Zamislite djecu koja ulaze u kuću kao i svaki gost. Tu se zadržavaju neko vrijeme i onda izlaze iz te kuće van. Ovo što se zamislili je sasvim prirodna i normalan stvar koja nam se događa, to nam je svima potpuno jasno. Ako smo zauzeli ovakav način promatranja našeg roditeljstva, onda nam je ostalo samo da se zapitamo prije lil kasnije, što mogu sve činiti kako bi boravak gostiju u mojoj kući bio što ugodniji, a rastanak prijateljski. 

NA PUTU

Put ili vrijeme boravka gostiju biti će podugačak, tako da ćemo na tom putu stvarati, griješiti i ono najbolje rasti. Rast je dobar za nas kao i za goste. Tijekom vremena ćemo se bolje upoznavati. Upoznat ćemo dobre i loše naše i njihove strane. Bit će tu i svađa i plača, ali i slatke muke, kako se kaže. A to su teške situacije iz kojih ćemo se izvući još jači. Roditelji su ljudi koji imaju prednost pred ostalima jer dvostruko rastu. Rastu kroz sebe same i kroz svoju djecu. To su dva rasta i zato su ste strane bogatiji iskustvom. Sve ovo navodim kako bi sagledali svu prednost koja nam se daje kroz na oko zahtjevne izazove s kojima se nismo do sada susretali. Možda bih mogla ovu definiciju spojiti s rečenicom koju mi je majka znala uputiti, a glasi:“Kad ti netko nešto daje ne odbijaj to, već prihvati jer tko zna hoće li ti se ikada više pružiti takva prilika dati!“

Pa iskoristimo ovaj rast najbolje za sebe! Da za sebe, dobro ste pročitali. Ipak na kraju priča završava upravo onako kako počinje. Na početku ste bili sami, pa ćete tako i završiti. No neće ostati isto kao i na početku. Završit ćete ju s velikim iskustvom, unutarnjim bogatstvom i velikom dvostrukom ljubavlju. U svakom slučaju bit ćete u boljoj poziciji nego što ste bili na samom početku. 

Photo by Jessica West from Pexels

AVANTURA

Svaka avantura ima svoje prednosti i mane. Naučit ćete izuzetno mnogo, no i griješiti ćete jer se nikada u takvim nepoznatim situacijama niste već otprije našli. 

Nema priprema, učimo tijekom puta, a ono što je najbolje učimo i od drugih. Oni su nešto prošli što mi nismo te svojim primjerom nam mogu pomoći da mi odlučimo kako bi za nas bilo najbolje. Osim njih postoje i stručnjaci koji se bave odgojem i obrazovanjem djece, pa i oni koji su stručnjaci za pružanje podrške roditeljima. Uglavnom ima dovoljno resursa koje možemo iskoristiti i time si olakšati na oko neizvedivo. 

UZAJAMNOST

I mi tijekom tog puta postajemo stručnjaci u nekim njegovim dijelovima, pa možemo podijeliti svoja iskustva kako bi drugim roditeljima olakšali njihovo neizvedivo. To možemo učiniti kroz razne grupe na društvenim mrežama ili uživo kroz razne zajednice roditelja. Za učenje i podršku mogu poslužiti mnogi dobri članci na raznim portalima koji podržavaju ovu temu ili su specijalizirani za nju. Možda ste i vi vični pisanju, pa možete postati hvalevrijedan kolumnist ili kolumnistica nekih od mnogih portala. Vjerujte čekaju vas  i otvoreni su za suradnju. Kako zaboravljamo svoje uspjehe za neke bi ovo bio izvrstan put notirati ih, pa neka traju vječno i ne padnu u zaborav.

IZ RODITELJSKOG KUTKA

Majka sam dvoje sad već odrasle djece 27 i 20 i svoje roditeljsko iskustvo mogu najbolje opisati izjavom jedne gošće koja je gostovala u emisiji nedjeljom koju volim pratiti. Voditelj ju pita kako to da vi trčite 250 km maraton bez ikakve pripreme niti jedan jedini dan, a ona mu je jednostavno odgovorila: „Gledajte, kad sam rodila prvo dijete, nitko me za to nije pripremao, pa onda drugo, pa treće. Učila sam putem sama.“

Iz ovog možemo zaključiti kako ne postoji škola niti edukacija za buduće roditelje, već postoji i može postajati samo nešto drugo, a zove se ISKUSTVO. To je naša jedina škola. Upravo na temelju iskustava što treba činiti, a što izbjegavati možemo najviše naučiti. Tako sam i ja učila kroz sve pogreške koje sam činila u odgoju prvog djeteta kako ih ne bi primjenjivala u odgoju drugog.

Photo by Vidal Balielo Jr. from Pexels

SMJERNICE KOJE SU MENE VODILE

Podatak do kojeg sam došla nakon rođenja prvog djeteta da se dijete odgaja do treće godine, a sve ostalo je kozmetika bacilo me je u velika promišljanja o toj izjavi. Sagledavši što sam sve trebala činiti s prvim djetetom, a nisam, potvrdilo je ovu izjavu točnom. Imala sam novu šansu, a rezultati koje sam dobila bili su više nego očekivani. Ono što danas imam, a i cilj je ovog programa su zdravi i kvalitetni odnosa s djetetom. Drugim riječima – razumijemo se. Woow, koja je to motivacija bila meni,  ne mogu vam opisati. 

I upravo ako to možemo izgaditi danas, određivat će našu budućnost. Djeca će odrasti, napustit će nas, što je apsolutno zdravo i normalno. Oni neće više biti fizički prisutni, no ono što će biti prisutno cijeli naš život su dobri odnosi  – razumijemo se.

Ne zaboravimo da su naša djeca samo gosti u našim životima koje treba lijepo dočekati, naravno ugostiti, a nakon toga i i ispratiti u svijet. 

MOJA VODILJA

Imala sam na umu da nama roditeljima slobodne trenutke određuju naše obiteljske obaveze i da nemamo striktnog vremena za edukacije zato sam izgradila online video programa koji može postati vaše vlasništvo, pa možete sami određivati vrijeme kad ćete ga koristiti u toku dana ili tjedna, bez ikakvog ometanja. Tu sam dala prednost vašem odabiru i izbjegla bilo kakav moguć presing ili stres. Po mom razmišljanju ovaj program treba biti gušt, prevenstveno, a ne tlaka, kako bismo od njega imali najviše koristi.  

Snimanje programa je u tijeku a za sve upite mi možete pisati na info@coachingflow.com

Pročitaj još:
Kako u neugodnim situacijama reagiraju samopouzdane osobe? – jesi li i ti jedna od njih
Mali (prvi) koraci za sreću
Koliko je važno biti dobar roditelj

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.