Devet pravila za prihvaćanje smrti – kako se nositi sa smrtnošću

Biti istinski čovjek znači nositi breme vlastite smrtnosti i truditi se dostojanstveno pripomoći drugima da ponesu svoje, ponekad s lakoćom, ponekad junački. 

Pričati o smrti znači pričati o životu. Pa opet, često se ponašamo kao da je ona nešto odvojeno od života, nešto od čega se po svaku cijenu želimo zaštititi i izbjeći je. Kevin Toolis, nagrađivani irski novinar, redatelj, pjesnik i pisac, smatra da moramo učiniti upravo suprotno – upoznati se sa svojom i tuđom smrtnosti. U svojoj knjizi Devet pravila za prihvaćanje smrti hrabro, otvoreno i s nesmiljenom iskrenošću otvara ovu važnu temu. 

Prihvatiti svoju smrtnost i dijeliti obred i svoju tugu sa zajednicom važno je i pomaže nam svima živjeti autentično i bez straha, podsjeća nas autor. Znali su to naši davni preci, još od neolitika, od Azteka i starih Grka, a tradicionalna bdjenja danas su rijetki ostaci te mudrosti. Obitelj Kevina Toolisa već 250 godina živi na otoku u Irskoj gdje i dalje prihvaćaju smrt kao ravnopravnu životu. Kad umre član obitelji, prijatelj, član zajednice, na sprovod se putuje i s druge strane svijeta, a na obredu se tuguje, ali i slavi –  živi smo!

Foto: Planetopija

Nikad nas nisu naučili kako se otvoreno suočiti sa smrću. Ni kako žalovati. Nitko nam više ne daje naputke ni priručnik za uporabu. Niti nam govori kakva je smrt. U školskom programu ne postoji smrt kao predmet. Nema „učenja” smrtnih običaja koji se održavaju kad ljudi umiru. Nema šalabahtera na kojima piše što reći umirućima, a što tugujućima. Ili kako umrijeti. A to je pomalo čudno kad pomislite koliko je smrt važna. Koliko je umiranje prisutno u našoj svakodnevici. I kako gotovo svakog sata pomišljamo na mogućnost umiranja.
Izgubili smo priručnik, vodič vlastite smrtnosti. Umjesto toga, smrt nas je nadjačala. Ipak, postoji i drugi izlaz.
Kevin Toolis, Devet pravila za prihvaćanje smrti

O autoru
Kevin Toolis je nagrađivani novinar, redatelj, producent, TEDMED govornik, reporter, scenarist, pjesnik i pisac. Rođen je u Edinburghu gdje je studirao engleski i filozofiju na Edinburgh University. Stručnjak je za terorizam i autor cijenjene knjige Rebel Hearts: Journeys Within the IRA’s Soul. Piše za Guardian, Observer, New York Times i Sunday Times, a izvještavao je o pričama i sukobima u SAD-u, Africi, Europi, Iranu i Bliskom Istoku.
Bio je nominiran za Emmy kao redatelj hvaljene dokumentarne serije The Cult of the Suicide Bomber, a dobio nagradu BAFTA za najbolju dramu Complicit. Pisao je i režirao komade za kazalište, a The Confessions of Gordon Brown bio je hit na West Endu u Londonu. Kao scenarist radio je na nekoliko filmova, između ostalog i za Universal Pictures.
O prihvaćanju smrti govorio je na najvažnijim medicinskim i književnim skupovima diljem svijeta, između ostalog na Yaleu, u Torontu, Chicagu, te diljem Velike Britanije i Irske. Živi u Londonu i u Irskoj te je osnivač neovisne filmske kuće Many Rivers.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.