Crtanje kao tehnika istraživanja nesvjesnog

Često se vrtimo u krug tražeći izlaz iz neke situacije i rješavajući svakodnevne probleme. Naš um poznaje dobro utabane obrasce razmišljanja koje ponavlja u nedogled. I sa tim stanjem svijesti mi i dalje pokušavamo pronaći nešto drugačije i novo… I stalno se vrtimo u istom krugu poznatog.

Da bismo spoznali nešto novo, potrebno je izaći iz rutine, dopustiti našoj svijesti da upozna nešto drugačije i otpustiti stare obrasce ponašanja i razmišljanja.

Crtanje kao tehnika osvještavanja potencijala upušta nas u neki novi, neistraženi svijet. Osnovni razlog tome je što kada crtamo ne razmišljamo o svakodnevnici – razmišljamo o tome kako želimo da naš crtež bude lijep, privlačan, skladnih boja, da prikazuje zorno taj cvijet, predmet ili stanje koje želimo izraziti… A na putu od naših želja do onoga što se stvarno događa na papiru stoji stvarnost koja nas ograničava u svim našim pokušajima da kako crtež, tako i stvarne, svjesne ciljeve sprovedemo u djelo.

Proces crtanja upušta nas u neko drugo stanje svijesti gdje se možemo odmoriti. Kao antistres metoda, crtanje nam daje prostor da se opustimo i otpustimo sve što nas tišti. U tim trenucima mira i tišine, fokusa i aktivne meditacije, naše se misli umiruju, usmjeravaju i otvara nam se cijeli jedan novi svijet. Hoće li to rezultirati umjetničkim djelom ili slikom, crtežom kojem će se svi diviti? To i nije važno. Jer crtanje nema za svrhu proizvesti umjetnost nego je ideja uživati u stvaranju.

Sva naša naučena ponašanja i uvjerenja sprečavaju nas da budemo nešto drugo od onoga što trenutno jesmo. Ali zato crtanjem lako izražavamo našu istinsku bit i ono što se u nama događa jer nesvjesno bez filtera prolazi kroz našu ruku u boju, liniju i oblik na papiru.

Crtanjem osvještavamo potencijale i prepreke, preskačući svijesno koje nas zadržava u trenutnim ulogama.

Iako crtati za opuštanje i istraživanje nesvjesnog možete u toplini i tišini svog doma, da bi potaknuli konkretne promjene, potrebno je ciljano raditi. Na radionici “Kreativna Crtaonica” osim stvaranja nesvjesnih kreativnih djela i crteža, konkretno radimo i na analizi svega iznesenog na papir. Svaki simbol, boja ili linija ima svoje značenje i svoju svrhu. Radom u grupi dobivate i dodatnu vrijednost učeći iz tuđih iskustava.

Radionica “Kreativna Crtaonica” održava se 23.01.2020. od 17:30 do 19:30h na adresi Kranjčevićeva 32, Zagreb.  Više o radionici i načinima prijave pogledajte na linku.

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.