Bruno Šimleša: 2 milijuna koraka za oboljele od raka, upoznavanje Hrvatske i testiranje vlastitih granica

Razgovarala: Sandra Pocrnić Mlakar

Čini pravu stvar – platforma je za prikupljanje novca namijenjenog dobrotvornim ciljevima, Sve za nju – udruga je žena oboljelih od raka, a Via Adriatica Trial – pješački put od Istre do Dubrovnika, po najvišim vrhovima, dug 11000 kilometara. Povezat će ih i popularizirati Bruno Šimleša svojom akcijom “2 milijuna koraka za psihološku pomoć oboljelima od raka”, jer, kako kaže Bruno Šimleša, tijelo ima veće šanse za oporavak ako je psiha uravnotežena. Donacije već pristižu, a Bruno i supruga Maja marljivo treniraju za put koji počinje 16. kolovoza. Plan je svaki dan prehodati 20 do 25 kilometara. Pješačit će od izlaska sunca do prvih vrućina, odmarati se u najtoplijem dijelu dana i zatim nastavljati dalje, noseći na leđima šatore i potrepštine u ruksacima. Ovo ljeto namjeravaju doći do Knina, a sljedeće godine nastaviti prema Dubrovniku.

Bruno i supruga Maja upravo su se vratili s petodnevnog pješačenja po Velebitu na kojem su se pripremali za “2 milijuna koraka”, a Bruno je o pripremama redovito izvještavao svoje prijatelje na Facebook profilu. Kisnuli su, sklanjali se od vrućina, ali i uživali u buđenjima dana iznad planinskih vrhova i, kako kažu, zaljubili se u Velebit. 

S Brunom Šimlešom razgovaramo o podršci poznatih putnika i medijskih lica, o pripremama za izazov i o opasnostima mogućim na putu na koji jedva čekaju krenuti.

Hodate svakodnevno u jutarnjim satima u okviru priprema za akciju “2 milijuna koraka”. Kakvi su pokazatelji kondicije za vas i za suprugu Maju? Jeste li u formi? Očekujete li da će hod po vrhovima na Via Adriatica biti naporan unatoč kondicijskim pripremama?

Upravo smo se vratili s petodnevne generalne probe u divljini Velebita i zaključak je da smo spremni za početak avanture 16. kolovoza!
Sigurno će putovanje biti naporno jer nije jednostavno svaki dan hodati 20, 25 kilometara i to s 15-20 kg u ruksaku. I tako 1100 kilometara, od Istre do Prevlake, preko naših najvećih vrhova.
Ali isplatit će se. Svaka ta kapljica znoja, svaki užareni mišić, sigurno će se isplatiti.

Odakle je potekla ideja za pješačenje rutom Via Adriatica? Tko se prvi dosjetio -vi ili Maja?

Meni je ideja pala na pamet, ali Maja se brzo uključila. Prvo smo mislili da će biti sa mnom samo nekoliko prvih dana, ali sada se ne da s traila. U jednom će trenutku morati otići jer će kćerkici početi nastava pa da je isprati barem jedan roditelj, a ja ću ostati na brdu.
Imamo snažan motiv da prohodamo čitavu stazu jer cijela avantura ima i humanitarnu notu – skupljamo novac za udrugu Sve za nju koja pruža besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka. I rade to fantastično pa će nam u onim teškim trenucima to sigurno pomoći da napravimo još koji korak, unatoč umoru.

Kakve sve teškoće možete očekivati pješačeći po vrhovima? Je li GPS pouzdano vodstvo? Jesu li mogući susreti s divljim životinjama?

Bez GPS-a nije moguće prohodati Via Adriaticu jer dosta hodamo po neoznačenim stazama. A susreti s divljim životinjama nisu mogući, nego zajamčeni.
I sada smo u ovih pet dana Velebita sreli obitelj veprova, pa i poskoka koji je bio baš na putu, pa smo imali bliski susret s pastirskim psima koji zapravo najviše ulijevaju strah… Ali dok mi ne radimo gluposti i ako ne budemo imali ludu nesreću, trebalo bi sve biti u redu.

Mogući su i problemi s nedostatkom vode ako neki izvor presuši ili bude kontaminiran ili ne nađemo dobro mjesto za postaviti šator pa nešto impromiviziramo, a već treći dan šiba kiša… Ma, mogući su svakakvi problemi, ali snaći ćemo se.

Hodočašća s posvetom su danas dosta česta. Podržavate povezivanje otoka koje je poduzeo Ribafish, a pratili ste i projekt Davora Rostuhara „Ljubav bez granica“. Koji je cilj akcije? S kojim rezultatima ćete biti zadovoljni?

Primarni cilj je skupiti barem 500.000 kuna za udrugu Sve za nju i to će osigurati tisuće sati psihoterapije za oboljele od raka, ali i članove njihovih obitelji. Pokazalo se da tijelo ima neusporedivo bolje šanse za pobjedu ako je psiha na mjestu.
Na linku ispod teksta su sve informacije i upute za doniranje, a kada krene avantura skupljat ćemo donacije i preko KEKS Paya!

Drugi cilj je i upoznati ljepote Hrvatske i prezentirati ih svima koji me prate.

A imam i jedan osobni cilj – testirati svoje granice, debelo izaći iz svoje zone komfora, što ovakvo putovanje definitivno omogućuje. U svakom slučaju, neće biti dosadno.

Hoće li Rostuhar i Ribafish podržati Via Adriatica? Čiju još podršku očekujete?

Trebala bi mi se obojica pridružiti na trailu, bar jedan dan. Riba upravo završava svoju genijalnu avanturu i trebao bih s njime plivati posljednji dan njegove akcije pa kad on konačno skine svoje peraje i malo se odmori, družit ćemo se na nekom od vrhova.

A i Davor je rekao da bi želio svratiti na trail, ovisno o tome hoće li imati prostora unutar ljetne turneje svoje knjige i filma i Ljubav oko svijeta. On i Anđela kreirali su izvrstan projekt i naravno da se međusobno podržavamo. S njim će biti itekako zanimljivo hodati jer ima mnogo više kilometara u nogama.

Još će mi se pridružiti i Doris Pinčić koja je rekla da bi htjela i prespavati pa ćemo vjerojatno osvojiti Vaganski vrh i Sveto brdo, pa i Nevena Rendeli Vejzović koja je također spremna za avanturu.

A imat ću i dva dana otvorena za javnost tako da će svi moći sudjelovati. Ostale dane želim zadržati za sebe i Maju. I planinu. Jer cilj je i malo osluškivati samoću.

Možemo li očekivati Vašu knjigu inspiriranu akcijom?

Ne planiram tako nešto, no nikad ne znaš.
U rujnu će izaći nova knjiga o zdravlju, odnosno o tome kako misli, osjećaji i međuljudski odnosi utječu na naša tijela pa će ta knjiga preuzeti kreativnu pozornicu i trenutačno ne razmišljam o drugim knjigama.

Što kaže kći Anabela na avanturu koju poduzimaju mama i tata?

Mislim da još nije svjesna veličine pothvata, ali polako postaje. Ona će biti na moru s mojim roditeljima i zato smo zapravo i odabrali ljeto jer jedino tada nju možemo sigurno negdje smjestiti, iako ljeto definitivno nije najbolja opcija za ovakvu avanturu. Ali je jedina moguća pa je onda dovoljno dobra!

U svakom slučaju, jedva čekamo taj 16. kolovoza da krenemo!

Informacije i podatci za doniranje su na linku:

https://cinipravustvar.hr/izazov/2-milijuna-koraka-za-psiholosku-pomoc-oboljelima-od-raka/29989

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.