6 razloga zašto je dobro pustiti suzu kad ti je teško

Oko sebe imam ljude koji skoro nikada ne plaču, ali i one koji plakanje smatraju ispušnim ventilom i načinom izbacivanja negativnih emocija. Ja sama spadam u tu drugu kategoriju.  Nekad mi je problem kad osjećam da mi suze naviru u nezgodnim situacijama kao što je poslovni sastanak, ali u većini slučajeva volim plakati jer se nakon toga osjećam puno bolje.

Ako ste među onima koji se suzdržavaju, pročitajte razloge zašto je ipak dobro pustiti koju suzu kad vam je teško.

Suze čiste oči. Suze djeluju kao prirodni antibiotik i mogu ubiti do 95 posto štetnih bakterija u očima i to u samo pet minuta plakanja.

Oslobađa nas toksina. Suze pomažu tijelu da se oslobodi od hormona stresa koji je poznat kao kortizol. Baš kao i drugi egzokrini procesi – mokrenje, izdisanje, znojenje, otrovne tvari oslobađaju se iz tijela kada plačemo.

Poboljšava vid. Membrana oka može biti dehidrirana zbog čega se javljaju problemi s vidom, a slika koju vidimo je jednostavno zamagljena. Kada plačemo suze osiguravaju vlažnost membrane te tako olakšavaju i poboljšavaju vid.

Suze nas povezuju s drugima. Plač budi naše zaštitničke instinkte i djeluje poput poziva u pomoć. Naime, plakanjem privlačimo pažnju, a kod ljudi koji vide uplakanu osobu proradi zaštitnički nagon i žele je utješiti. Tako nam ranjivost pomaže da se povežemo s drugima.

Plakanjem se rješavamo stresa i napetosti. Osim toga, suze nam pomažu i da razbistrimo um. Što duže susprežemo osjećaje to je veća vjerojatnost da ćemo u nekom trenutku ‘puknuti’.

Plakanje može pročistiti nos i sniziti krvni tlak. Suze prolaze kroz suzni kanal i nazalne putove gdje dolaze u kontakt s nakupljenom sluzi koja otežava disanje. Suze će vam pomoći da tu sluz lakše ispušete kroz nos. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Zanimljivosti o suzama i plakanju:

Postoje tri vrste suza Refleksne suze koje štite od iritacije i stranih tijela. Emocionalne suze izazvane bilo sretnim ili negativnim događajima. Stalne suze koje vlaže oči.

Suze koje plačemo kada smo nesretni sadrže više mangana i kalija od suza koje lijemo zbog boli (mangan je nutrijent koji pomaže sniziti razinu lošeg kolesterola, a kalij pomaže držati tlak pod kontrolom). Također, emotivne suze sadrže i hormon prolaktin koji sudjeluje u smanjenju stresa, a ujedno poboljšava imunitet. Razina prolaktina kod žena raste u trudnoći, što bi moglo objasniti zašto su plačljivije u tom stanju.

Neka istraživanja pokazuju naznake da plakanje potiče lučenje endogenih opijata, kemijskih tvari koje se prirodno proizvode u našem tijelu, a djeluju kao sedativi (smiruju nas) i analgetici (ublažavaju osjet boli).

Zašto ne treba susprezat suze?

Potiskivanje i ignoriranje psihičkih teškoća (u sklopu kojih se može javiti i plakanje) može rezultirati pojavom tzv. psihosomatskih smetnji kao što su glavobolje, bolovi u trbuhu, nesanica i slično. Radi se o smetnjama koje nemaju konkretan tjelesni uzrok, već su uzrokovane pretjeranim potiskivanjem emocija. S druge strane, verbalno i neverbalno izražavanje emocija koje doživljavamo povezano je s pozitivnim dugoročnim zdravstvenim ishodima.

Zašto nas zna boljeti glava nakon plakanja?

Glavobolja ponajprije može biti nuspojava suza koje su povezane s negativnim emocijama poput tuge, straha, očaja, bijesa… Kada smo uzrujani, tijelo izlučuje takozvane stresne hormone (najpoznatiji je kortizol) koji pak aktiviraju određene neurotransmitere (prijenosnike signala) između živaca i mišića, uslijed čega dolazi do napetosti i grčenja mišića. Dakle, psihička napetost prerasta u fizičku, pa takvo naprezanje mišića glave i vrata može izazvati glavobolju.

Izvor: healthline.com

Pročitaj još:

Zašto sam ljuta i zašto je to ok?

Što se skriva iza ljutnje?

Pasivna agresija – kako s njom?

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.