5 knjiga koje mora pročitati svaka žena

Oduvijek je poznato da je biti žena nešto posebno, nešto magično, nešto prekrasno. Ali povijest nam je nebrojeno puta pokazala da to nije dobro, da je to prijetnja, da je to van standarda. Upravo zato smo odlučili ovaj tjedan bitu u znaku žena pa vam po preporuci naše urednice Danijele Medaković donosimo koje bi to knjige svaka žena trebala pročitati i imati u svojoj kućnoj biblioteci.

Svaka od ovih knjiga je bezvremenska, a u svakom periodu života daje neki novi pogled na svijet i situaciju i kada ih god uzele u ruke pročitati ćete nešto novo.

Foto: Znanje
  1. Žene koje trče s vukovima, Clarissa Pikola Estes, Znanje knjiga koja kroz priče i mitologiju naših pretkinja vodi u duboki svijet ženskoga bića, u najdublje želje, strahove, ideje i prodire u srž duše. Arhetip divlje žene o kojoj se govori u knjizi svaka je od nas. Ovo je jedna od knjiga koja će te duboko povezati s tvojom intuicijom, srži tvoga bića i dati odgovore na pitanja kako znaš ono što jednostavno i prirodno znaš. Ovo je knjiga koja stoji na mom noćnom ormariću i vraćam joj se godinama.

2. Serijal Put boginje- Danijela Uzelac, Beletra serijal od tri knjige Buđenje boginje, Ritam boginje i Div i diva podsjetiti će svaku od nas da u nama leži Boginja. Zapravo riječ je o serijalu postova s istoimenog bloga gdje autorica otvara mnoge teme važne u svakodnevnom životu žene i povlači jasnu crtu između babuške – žene koja igra žrtvu, bez boje, sivu i umornu i uči nas kako biti boginja – stvarna žena koja unosi boje i radost svijetu samim svojim postojanjem. Ideje iz ovog serijala pomogle su mi da se bolje izdignem i reagiram kroz određene životne situacije gdje sam i sama bila babuška, ali sam naučila biti boginja.

Foto: Planetopija

3. Žensko tijelo, ženska mudrost – Dr. Christiane Northrup, Planetopija – mnogi ovu knjigu od gotovo 800 stranica nazivaju biblijom za žene, a ja se potpuno slažem. Sveobuhvatni priručnik prepun savjeta od unutarnjeg vodstva koje je prikazano na potpuno drugačiji način no u Žene koje trče s vukovima, kroz anatomiju žene i prihvaćanja menstrualnog ciklusa, svoje ženske energije i svih njegovih aspekata, erotike, spolnih organa i njihove funkcije preko trudnoće, majčistva, menopauze do izlječenja i samoiscjeljenja. Autorica zapravo spaja bit i posebnost žene sa suvremenom medicinom u obliku potpuno holističkog pristupa za zdravlje tijela i uma, a samim time i duha.

Foto: VBZ

4. Draga Ijeawele ili feministički manifest u petnaest savjeta, Chimamanda Ngozi Adichie, VBZ- ova naoko mala knjižica prepuna je mudrosti o tome što je zaista feminizam i kako ga prakticirati i u kojem duhu odgajati nove generacije ljudi. Zanimljivo je to što je knjižica nastala na zamolbu prijateljice kako da u današnje vrijeme odgaja kćer. A i ja sama kao majka kćeri znam koliko je izazovno od njih napraviti samosvjesne, jake i neovisne. Ruši mnoge stereotipove ali na blag, pravi ženski način tako da mi je u mnogočemu olakšava i odgoj sina. Feminizam prema mom shvaćanju nije i ne bi smio biti borba, nego upravo suprotno, podrška a ova mala knjižica to svakako je.

5. Tri žene, Lisa Tadeo, Mozaik knjiga– odlična, istinita priča koja prati tri žene kroz njihov seksualni život. Divno opisuje nezadovoljene ženske seksualne potrebe, skrivene misli, nadu i neke opsesije pričajući nam s puno empatije i razumijevanja tri u potpunosti drugačija shvaćanja u tri potpuno drugačija svijeta. Knjiga poziva na izražavanje vlastitih seksualnih i emocionalni potrebe, činjenicu da nijedna od nas nije sama, evaluaciju i spoznavanje onoga što nam je svakoj ponaosob potrebno. Zanimljivo o njoj je to da je plod desetogodišnjeg prikupljanja informacija i praćenja tih žena.

Kada bi trebala odabrati najbolju, ne bih znala. Svaka od njih me naučila nešto novo, osnažila neki dio mene, dozvolila mi da otvorim one najcrnje i sagledam se u potpunosti u sebe. Ali znam to da ću sve ove knjige, s ljubavlju i punim srce čuvati za svoju kćer i komentirati ih s njom.Pročitaj još:

Pročitaj još: 
Tri žene – priče o žudnji
Draga Ijeawele, ili Feministički manifest u petnaest savjeta

Ostale objave

INSTAGRAM

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter u nastavku i nikada ne propustite najnoviju objavu.